۱۳۸۹ آذر ۱۸, پنجشنبه

پروژه‌هاي طرح و اجرا (EPC) و پروژه‌هاي سه عاملي

اين مقاله به صورت اجمالي به بررسي سيستم دو عاملي و سيستم سه عاملي در انجام پروژه‌هاي عمراني و همچنين مقايسه‌ي اين دو روش با يكديگر مي‌پردازد. براي مشاهده‌ي جداول تهيه شده و همچنين نسخه‌ي كامل مقاله مي‌توانيد آنرا از لينك انتهاي مقاله دانلود كنيد.


 پروژه سه عاملی

اساس روش اجرای پروژه‌ها در نظام سه عاملی با حضور سه بازیگر اصلی يعني کارفرما، مشاور و پیمانکار است. روش سه عاملي متداولترين روشهاي انجام كار است. مراحل اجراي كار در اين سيستم به اينگونه است كه ابتدا کارفرما با دو قرارداد جداگانه و در دو زمان متفاوت با هر یک از عوامل پروژه یعنی مشاور و پیمانکار قرارداد منعقد می‌نماید.

در این روش ابتدا کارفرما برای انجام خدمات مهندسی پروژه، با مشاور قرارداد مي‌بندد. مشاور انجام کلیه مراحل مهندسی پروژه شامل مطالعه پیدایش طرح، مطالعه امکان‌سنجی پروژه مطالعات پایه و مطالعات تفضیلی را انجام مي‌دهد. پس از تهیه اسناد و مدارک مناقصه، پیمانکار به عنوان عامل بخش اجرا انتخاب می‌شود. پیمانکار بر اساس روش مناقصه‌گزاری یا روش‌های دیگر انتخاب و با قرارداد جداگانه‌ای با کارفرما اجرای پروژه را به عهده خواهد گرفت. در حين انجام پروژه نيز مهندس مشاور به عنوان کنترل‌کننده عملیات پروژه و یا حسب نیاز در تغییر در مبانی طراحی پروژه در کنار کارفرما و پیمانکار انجام وظیفه می‌نماید.

بنابر اين طي اين روش كارفرما انجام تمام فعاليتهاي مربوط به اجراي عمليات را به واحدي به نام پيمانكار مي‌سپارد. و بنابراين پيمانكار مي‌تواند خود پيشنهادي براي قيمت اجراي كار بدهد. همچنين تامين وسايل و امكانات مورد نياز براي انجام پروژه و راه‌اندازي و تحويل پروژه بر عهده‌ي خود پيمانكار خواهد بود.بايد در نظر داشت كه در اين سيستم كارفرما به عنوان عامل اصلي تامين كننده منابع مالي پروژه مي‌باشد و همانطور كه گفته شد مشاور مسئوليت مطالعات اوليه و طراحي را بر عهده دارد. و پس از اتمام طراحي انجام پروژه به پيمانكار مناسب واگذار مي‌شود.

در كشور ايران نظام مورد استفاده عمدتاٌ به همين صورت بوده است که در حال حاضر مطابق سیاستهای دولت اخیراٌ به سمت اجرای پروژه به روش دو عاملی طرح و ساخت سوق یافته است.


پروژه های طرح یا اجراء:

در چنین پروژه هایی تمام فعالیت های لازم برای اجرای پروژه از مرحله طراحی ومهندسی تا تدارکات وساخت نهایی بر عهده یک پیمانکار گذاشته میشود. دراین روش میزان مداخله کارفرما بر روی فعالیت های پیمانکار محدود بوده و پیمانکار اختیارات بیشتری نسبت به حالت قبل برای انتخاب روش ها در مراحل مختلف پروژه دارد. در پروژه های EPC می بایست در ابتدای کار مطالعات اولیه پروژه همراه با طراحی محتوایی انجام شده باشد. زيرا اگر انچام نگرفته باشد ارائه قیمت در فرصت محدود برگزاری مناقصه میسر نمی شود. در اين سيستم احتياج به پيمانكاري توانمند است تا بتواند مسئوليتهاي يك پيمانكار عمومي و يك مشاور طراح را انجام دهد. همچنين نیازی نیست که ابتدا مشاور مراحل طراحی را به اتمام برساند سپس مرحله اجرا توسط پیمانکار آغاز گردد.

سيستم EPC احتياج به يكسري زير‌ساختها براي موفقيت دارد، و در صورتي كه اين زير ساختها وجود نداشته باشد استفاده از اين سيستم مطلوب نخواهد بود. زیرساختهای مورد نیاز جهت موفقیت روش EPC و سایر روشهای نوین مدیریتی برای اجراء پروژه ها ، در برگیرنده زیرساختهای آموزشی ، مدیریتی ، اقتصادی و ... بوده و كاستي و ضعف هریک از این عامل ها میتواند مشكلاتي براي موفقیت طرح بوجود آورد. در نتيجه می بایست زمینه آشنایی مدیران و کارشناسان با روش های علمی و نوین مدیریتی فراهم گردیده و پیمانکاران موجود با تقویت توان مهندسی خود قادر باشند تا بدون دخالت سایر مشاورین ،پروژه‌ها را با کیفیت مطلوب اجراء نمایند .
.....

مقاله‌ي كامل را از لينك زير دانلود كنيد.



PassWord: www.civil1385.blogspot.com
دانلود فايل

۱ نظر:

  1. ادمین عزیز مطالبت و وبلاگت خیلی عالیه ولی آدم سر درد میگیره اینجا !
    واسه اینکه اینقدر ریز و کوچیکه قالب و سایز فونتات که آدمو سر اولین مطلب بیچاره میکنه
    من مجبورم برای خوندن مطالبت همه رو کپی کنم تو ورد بعد سایزشو بزرگ کنم بعد بخونمش
    این که نشد !
    این یه مورد رو اگه درست کنی و به شکل و ظاهر بلاگت مثل مطالبش اهمیت بدی میشه گفت کارت عـــــالیه <3

    پاسخحذف